Getalenteerde spelers met de passie en de vaardigheden om goede investeringen te doen: veel atleten verdienen veel geld aan hun financiële keuzes.

Sportweddenschappen zijn een van de leukste manieren om van het spektakel van het Amerikaanse basketbal te genieten. Maar NBA-fans zijn niet de enigen die hun geld investeren.

De multi-miljoen dollar salarissen die de NBA aan haar toptalenten toekent (en niet alleen) maken van de atleten namelijk vaak echte investeerders. Voor deze spelers is het verplaatsen van miljoenen dollars geen probleem.

Met de steun van adviseurs die hun toch al vette bankrekeningen kunnen opkrikken - maar ook met de hulp van oude vrienden of door zelf een bedrijfje te beginnen - kunnen zij ook buiten de baan hun inkomen maximaliseren. Hier zijn vijf voorbeelden van hoe NBA-spelers succes hebben, zelfs als ze niet aan het hoepelen zijn.

Kevin Durant - Brooklyn Nets

Behalve dat hij de beste actieve NBA-speler tot nu toe is, is KD zeker de bekendste onder de talenten van de competitie, maar ook in de rol van investeerder: Durant heeft samen met Rich Kleiman een bedrijf opgericht - genaamd "Thirty Five Ventures", geïnspireerd door zijn vroegere tricotnummers -: een avontuur dat begon in 2016, toen hij bij de Warriors terechtkwam en in contact kwam met het fervente San Francisco milieu.

In de afgelopen 15 jaar is hij de voornaamste generator van investeringen en nieuwe zaken geworden. Durant's belangstelling voor de financiële wereld begon toen hij in Silicon Valley studeerde. Hij bracht zijn dagen buiten het veld door met het bijwonen van seminars en vergaderingen met CEO's om te begrijpen hoe hij zijn financiën het beste kon beheren. Uiteindelijk besloot hij te investeren in meer dan 60 verschillende bedrijven, variërend van cryptocurrencies tot gezondheidszorg, van media tot technologie.

Tot zijn meest succesvolle zakenverhalen behoren: het verwerven van aandelen in Postmates - een dienst die een paar jaar later door Uber werd ingelijfd voor $2,65 miljard, wat zijn winst wegblies; zich richten op Dutchie (een e-commerce platform gewijd aan de verkoop van cannabis, dat momenteel gewaardeerd wordt op ongeveer $1,7 miljard); het kopen van Coinbase aandelen (die momenteel op de NASDAQ markt verhandeld worden voor ongeveer $300 per stuk). Alsof dat nog niet genoeg was, was Durant ook uitvoerend producent van een korte film genaamd "Two Distant Stranger": resultaat?

Oscar in 2021. Het lijkt wel of alles wat de Brooklyn Nets speler aanraakt in goud verandert.

LeBron James - Los Angeles Lakers

Maverick Carter, Rich Paul en Randy Mims: dat zijn slechts enkele van de namen in de staf rond LeBron James - oude vrienden die op de een of andere manier betrokken zijn bij de (vele) zaken rond de kampioen van de Lakers. LeBrons eerste grote investering kwam in 2012, toen hij en andere investeerders eigenaar werden van Blaze Pizza, dat nu wereldwijd meer dan 300 vestigingen heeft.

De echte deal kwam toen hij een groot stuk van het Beats by Dre bezit in handen kreeg, dat later door Apple werd gekocht voor ongeveer $3 miljard. Die koptelefoons zouden James, volgens sommige journalisten, ongeveer 700 miljoen dollar aan inkomsten hebben opgeleverd.

Het laatste gebied waarin de Lakers-kampioen zijn geld geïnvesteerd heeft, als we de filmproductie (SpringHillEntertainment) en de mediabedrijven (Uninterrupted) vergeten, is de sport. Hij is minderheidsaandeelhouder van de Boston Red Sox (via Fenway Sports Group) en voor 2% eigenaar van Liverpool. In een notendop heeft hij een enorm zakenimperium dat hem tot meer dan een miljard aan activa heeft gebracht.

Stephen Curry - Golden State Warriors

SC30 Inc: zelfs in het geval van Stephen Curry is de verwijzing naar zijn initialen en het nummer van de trui die hij op het veld draagt duidelijk. Curry is een garantie op succes, vandaar dat spelers van sportweddenschappen bij Betway hem zo vaak kiezen als beslissende speler.

Eigenaar van Unanimous Media en tal van andere bedrijven voor filantropische doeleinden en meer, heeft Curry ook aandelen in OXIGEN Water en andere startups die in de fitnesswereld investeren, en een samenwerking met softwarebedrijf Miro. De details van deze investeringen zijn niet bekend, maar aangezien zijn salaris als NBA-speler een van de hoogste is in de geschiedenis, zal het bedrag van zijn investeringen vrijwel zeker ook zeer hoog zijn.

Chris Paul - Phoenix Zonnen

De NBPA-voorzitter, die ook zijn tijd besteedt aan de bescherming van zijn collega's, heeft het ook buiten de zaal erg druk: hij is een van de belangrijkste investeerders in bedrijven als Beyond Meat, Goalsetter en Hyperice; om nog maar te zwijgen van de verdiensten die hij naast Carmelo Anthony en Dwyane Wade ontvangt bij Goldman Sachs.

Dit zijn niet alleen activiteiten die worden uitgevoerd om zichzelf te verrijken, maar ook om sociale acties te bevorderen: sinds 2020 steunt hij "The Social Change Fund", dat kwesties als openbare veiligheid probeert aan te pakken, de hervorming van de rechtspraak probeert te bevorderen en de economische ongelijkheid met betrekking tot de Afro-Amerikaanse gemeenschap probeert te bestrijden. Economische macht is ook een manier om invloed uit te oefenen op de maatschappij.

Andre Iguodala - Golden State Warriors

Na de doortocht door de San Francisco Bay Area hebben veel spelers hun manier van zakendoen radicaal veranderd. Dat is ook het geval voor Andre Iguodala, die geïnvesteerd heeft in Walker & Company, een bedrijf dat werkt voor schoonheids- en gezondheidsproducten voor zwarte mensen (in 2018 overgenomen door Procter & Gamble). Iguodala heeft ook geïnvesteerd in Zoom - een bedrijf dat wij de laatste maanden allemaal hebben leren kennen en dat zijn koersen heeft zien stijgen - en in Marqeta (528 miljoen in totaal, met een klein aandeel van de Warriors-speler) en Jumia - de Afrikaanse reus die als e-commerce bedrijf opereert op een continent dat voortdurend aan het uitbreiden is.